DayLight Switch- Dnevno Svetlo

Ići dole

DayLight Switch- Dnevno Svetlo Empty DayLight Switch- Dnevno Svetlo

Počalji od retro taj Ned Jun 26, 2011 2:34 am

DayLight Switch- Dnevno Svetlo SDC12219%20copymala

DAYLIGHT SWITCH.


Funkcionalnost sklopa se ogleda u preuzimanju kontrole nad svetlosnom grupom u motornom vozilu, koja se ostvaruje povezivanjem prema priloženoj šemi. Osnovna funkcija se ogleda u odloženom uključenju dugog svetla ili svetla za maglu pri startovanju motora i istovremena regulacija («dimovanje») intenziteta svetla za vreme dnevne upotrebe farova. Ovakvim rešenjem se podiže komfor vozača pri polasku i istovremeno, za vreme dnevne vožnje, smanjuje potrošnja goriva.

Kada je regulacija intenziteta svetla uključena potrošnja goriva je smanjena zbog manjeg mehaničkog otpora alternatora, koji u ovoj situaciji daje manju struju sijalicama kao potrošačima.

Ušteda goriva sa ukljucenom regulacijom na 50% je relativno mala (0.1% do 0.2%), ali izvesna i vidljiva na duži vremenski rok.

Pojedinačne funkcije koje ostvaruje DAYLIGHT SWITCH su:

- Odloženo uključenje «dnevnog svetla» koje je automatsko.

- Mogućnost promene intenziteta svetla u rasponu od 50% do 100%. Ova mogućnost se ostvaruje tako što se pri uključenom kontaktu (motor nije startovan) vrše kratkotrajni pritisci na polugu ablendera (blic polozaj). Intenzitet svetla se od početnih 50% svakim pritiskom povećava za 10% dok ne stigne do 100%, a onda «u krug» : 50,60,70,80,90,100,50... Vrednost regulacije koja je ovako zauzeta ostaje zapamćena, tako da pri narednom startovanju nije potrebno ponovno podešavanje. Jednom zauzeta vrednost regulacije može se promeniti bilo kada, sprovodeći napred naveden postupak.

-Uključenja i isključenja sijalica ( pozicije, dugog ili svetla za maglu ) vrši se postepeno, čime se produžuje vek samih sijalica.

-Uredjaj se može po želji staviti u status aktivan ili status neaktivan sledećim postupkom:

-neaktivan: pre davanja kontakta pritisnuti ablender (blic polozaj) i držati pritisnutim, dati kontakt i nakon toga otpustiti ablender.

- aktivan: identičnim postupkom, s time što će se svetlo upaliti na predhodno zadatu regulaciju; u ovom stanju je moguće izvršiti ponovno podešavanje vrednosti regulacije.

Ako uredjaj ostane bez napajanja, vraća se na regulaciju od 50% i status aktivan. Ovo su istovremeno parametri pri prvom uključenju.Maksimalna snaga sijalica koja se može priključiti je 150W.

Uredjaj nije namenjen za xenon svetla.

retro
retro
Novi Clanovi

Muški Broj poruka : 5
Location : Krusevac
Datum upisa : 26.06.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu